مهرداد، اهل خوزستان که حدود دو سال است در رشت زندگی میکند، میگوید: در گیلان با شیرینی جدیدی به نام رشته خشکار آشنا شدم و رمضان امسال این شیرینی خوشمزه را برای بستگان و دوستانم در شهرم و بعضی از استانهای دیگر فرستادهام که همگی از آن استقبال کردند.
سارا، شهروند رشتی نیز میگوید: حدود 10 سال است که در خانه رشته خشکار، تولید و روانه بازار میکنم. در ماه رمضان، مشتریهای رشته خشکار زیادند؛ روزانه حدود 150 رشته خشکار درست میکنم.
وی که در کنار کار کشاورزی با کمک مادرش نان محلی تولید میکند، افزود: پس از برداشت برنج، مقداری از آن را آسیاب و با آرد برنج، نان محلی تولید و بستهبندی میکنم و به مغازهداران میفروشم.
سارا عنوان میکند: ماه رمضان ماه پر برکتی است چرا که خیلی از گیلانیها دوست دارند با نانهای محلی و خرما افطار کنند، به همین علت تعداد مشتریها و درآمدم در این ماه 2 برابر میشود.
یک معلم بازنشسته گیلانی نیز خاطرنشان کرد: ماشینی شدن زندگی، پیشرفت و تکنولوژی حال و هوا و فضای خانهها را تغییر داده و در این بین سفرههای ایرانی هم دست خوش تغییراتی شده است. سفرههای افطار و سحر با وجود همه این تغییرات هنوز هم از غذاهای محلی رنگین است.
وی افزود: گذر ایام و ماشینی شدن زندگی در گیلان هم هنوز آنقدرها رنگ و بوی سفرههای مردم گیل و دیلم را عوض نکرده است به طوری که اغلب خانوادههای گیلانی در طول سال، برای پرکردن سفرههای خود از غذاها، نانها و شیرینیهای محلی استفاده میکنند که این کاربرد در ماه مبارک رمضان به علت تنوع غذاها و شیرینیهای محلی ویژهی این ماه، دوچندان میشود.
وی، پنیر سیاه مِزگی، شامی رشتی، آش کشک، کِشتا، کولاس، گّندمی، کُماج، نان روغنی، گُل پالوده، فِرنی، حلوای ترک، رشته رشتی، خاتون پنجره و رشته خُشکار را از عمده غذاهای محلی، نانها و شیرینیهای ویژه ماه مبارک رمضان در گیلان برشمرد و گفت: این غذاها در گذشته در همه مناطق گیلان، تهیه و مصرف میشد و هم اکنون هم در بیشتر مناطق بویژه در روستاهای استان پخته میشود.
فرزانه فراهانی، کارشناس تغذیه در گفتوگو با خبرنگار ایسنا ازغذاهای سنتی به عنوان بهترین الگوی غذای سالم یاد کرد و گفت: تازگی و طبیعی بودن مواد اولیه، تنوع و تضمین سلامت مصرف کننده، از جمله مزایای غذاهایی است که در ماه مبارک رمضان در گیلان پخته میشود.
وی با اشاره به ارزش غذایی غذاهای محلی و سنتی، افزود: این غذاها که فاقد مواد نگهدارنده است، برای سلامت روزهدارانی که مدت طولانی گرسنه و تشنه میمانند، بسیار مفید است.
این کارشناس و مشاور تغذیه و رژیم درمانی معتقد است: سبزیجات، حبوبات و غلاتی که در تهیه غذاهای ویژه ماه مبارک رمضان در گیلان کاربرد دارد، دارای مواد مغذی همچون کربوهیدرات، پروتئین، آهن و ویتامینهای A ، گروه B، C و اسید فولیک است که به سوخت و ساز بدن از جمله تنظیم کلسترول و قندخون، تأمین انرژی بدن و سلامت اعصاب کمک میکند.
وی ادامه داد: برای مثال سبزیجاتی که برای تهیه آش محلی گیلان استفاده میشود، درصد زیادی فیبر دارد و ضمن پیشگیری و درمان یبوست، با حفظ آب بدن سبب میشود فرد روزهدار در طول روز کمتر احساس تشنگی کند.
منبع: ایسنا